DÉ PLEK VOOR JE BROMFIETSRIJBEWIJS IN PARKSTAD EN OMGEVING!
Het examen...

Voor wie geldt het examen?
Het examen geldt voor iedereen die het bromfietsrijbewijs wil halen en geen auto- of motorrijbewijs heeft. Je kunt vanaf je 16e jaar theorie-examen doen. Als je daarvoor bent geslaagd, mag je op voor het praktijkexamen.

Voor welke soorten bromfietsen moet je examen doen?
Het theorie-examen is voor alle soorten bromfietsen hetzelfde. Er zijn twee verschillende praktijkexamens: n voor de brom- en snorfiets en n voor de brommobiel. Over het praktijkexamen voor de brommobiel is een apart informatieblad verkrijgbaar bij het CBR en gespecialiseerde dealers.

Waar kun je het theorie- en praktijkexamen afleggen?
Je kunt bij de examencentra van het CBR terecht. Op www.cbr.nl vind je de adressen en contactgegevens.

Het "beginnersrijbewijs": wat betekent dat voor jou?
Als je het theorie-examen en het praktijkexamen hebt gehaald, kun je het bromfietsrijbewijs aanvragen. Je valt dan onder het zogenaamde "beginnersrijbewijs". Dat betekent dat je te maken krijgt met strengere regels, bijvoorbeeld een alcohollimiet van 0,2 promille. Ben je 16 of 17 jaar, dan val je de eerste zeven jaar na ontvangst van je rijbewijs onder de beginnersregeling. Voor personen vanaf 18 jaar duurt die periode vijf jaar. Beginners die bekeurd worden voor een ernstige overtreding of een ongeluk veroorzaken, krijgen een strafpunt. Bij drie strafpunten raak je je rijbewijs voorlopig kwijt. Om het terug te krijgen, moet je opnieuw theorie- en praktijkexamen doen.

(Bron: CBR)

 
Design by Next Level Design Lizenztyp CC